RGB bordsskylt

Detta är en liten belyst bordsskylt tillverkad av plexiglas och trä. Skylten är belyst av en RGB LED-list som är PWM-styrd. PWM funktionen är implementerad i en PIC 16F1824 mikrokontroller. De tre färgerna kan styras steglöst oberoende av varandra för att ge olika färgnyanser.

Foten

Foten på skylten är konstruerad ungefär som en ask, det vill säga, den består av ett lock och en botten. Delarna är frästa med CNC-fräs.

Materialet som syns i bilden heter Acacia och används en del till bland annat utemöbler. Just denna bit har sitt ursprung i Indien enligt återförsäljaren.
Acacia går rätt bra att fräsa även om jag nog helst föredrar bokträ för precisionsdetaljer i trä.
Den här jiggen fräste jag ut i en furuskiva för att kunna montera delarna på när jag ska fräsa radien på toppen och botten. Det är svårt att hålla bitarna på något annat sätt och samtidigt komma åt att köra överhandsfräsen.
Så här ser insidan ut på de färdiga delarna.
Här är en bild från utsidan, jag har även oljat in bitarna.

Skylten

Skylten är tillverkad av 10 mm plexiglass som också är CNC-fräst.

Texten på skyltarna är fräst spegelvänt. Detta gör att det är den ofrästa sidan som blir framsidan. Det ger ett litet finare intryck.
Patricia filar bort de vassa kanterna som blir när man fräser plexin.
Det är viktigt att ha något mjukt emellan när man spänner fast plexin i skruvstädet annars är det risk för repor.

Elektroniken

Jag använde Kicad för att skapa PCB-layouten.
Kicad har sedan en tid tillbaka en trevlig 3D-vy som renderar kort och komponenter och ger en snygg visualisering av resultatet.
Här har korten precis kommit från tillverkaren dirtypcbs.com.
Det är bara en handfull komponenter per kort. Strömmen till LED-listen sänks via en PWM kontrollerad ULN2003 darlington array. Varje kanal klarar 500 mA och jag parallellkopplar dem 2 och 2 för varje färg. Detta gör att jag får en total strömsänkningskapacitet på 1A per färg. För just detta fall är det egentligen inte nödvändigt eftersom en så här kort LED-list inte drar mer än ett tiotal mA, men jag planerar för att använda samma kort till längre LED-lister också. Därav detta förfarande.

Sammanbyggnad

Potentiometrarna och on/off-reglagen passar fint i de frästa utrymmena. Just denna bild visar en prototyp som jag tillverkade i furu.
Så här ser den ut från utsidan med pottar och vippbrytare monterade.
Här har jag börjat löda alla kablar som sammanbinder reglage, kretskort och LED-list. Det blir ofta rätt stökigt när man håller på, men det är kul :)
Här ser man lite av den interna kabeldragningen.

Mikrokontrollern programmeras med en PicKit 3 och ICP (in-circuit-programming).
Ett enkelt test av funktionen utan plexiskylt installerad.

Resultatet

Här är några bilder av det färdiga resultatet. Vi har tillverkat dessa som presenter till vänner och familj.